VV:n Pohjois-Suomi road trip (Alkuperäinen julkaisu 11.10.2017)

Kun koulustressi painaa pahiten päälle ja tuntuu ettei mikään onnistu, mikä olisikaan parempi ratkaisu asiaan kuin jättää kaikki vastuut ja huolet Helsinkiin ja lähteä Vuorovaikeutuksen kotimaan ekskursiolle Pohjois-Suomeen!

Vuorovaikeutus järjestää siis joka vuosi ekskursion joko koti- tai ulkomaahan. Tänä vuonna oli kotimaan ekskursion vuoro, ja kohteeksi päätettiin Pohjois-Suomi! Ekskursion järkkääjät olivat suunnitelleet reissua hyvissä ajoin etukäteen ja sopineet erilaisia yritysvierailuja ja muita hauskoja aktiviteetteja. Reissun ympäristönäkökulmaa oli myös mietitty, sillä suunnitelmana oli matkustaa Rovaniemelle ympäristöystävällisesti junalla. Tällä kertaa VR oli kuitenkin asiasta eri mieltä, kun noin viikko ennen ekskua VR-Yhtymä Oy ilmoitti, ettei paluumatkan autojuna kulkenutkaan normaaliin tapaan.  Tämä ei kuitenkaan perunut kaikkia suunnitelmia, sillä huiput ekskun järkkääjät onnistuivat hommaamaan osalle porukasta minibussin ja osalle liput toiseen Rovaniemen junaan. Tämän seurauksena siis osa matkusti Rovaniemelle mukavasti yöjunalla ja osa yötä myöten ikuisuudelta tuntuvan matkan pimeässä minibussissa

Minibussi lähti liikkeelle tiistaina Arabianrannasta noin kello 22:30. Tunnelma oli aluksi hilpeä, mutta meno muuttui nopeasti hiljaiseksi kellon lähestyessä puoltayötä, kun jo nyt väsyneet matkaajat yrittivät huonolla menestyksellä nukkua mahdollisimman epämukavissa asennoissa minibussin penkeillä. Matkustajat yrittivät kaikkia mahdollisia asentoja seinään nojaamisesta päälläseisontaan, mutta vain maailman parhaimmat unenlahjat omaavat VV:n emäntä onnistui nukkumaan lähestulkoon koko matkan. Hereillä olevia matkustajia kuitenkin piristi suuresti etupenkiltä jaetut Doris-keksit ja YLE-puheen arkistojen helmet. Tällä välin yöjunalla matkustavat katsoivat mukavilla sängyillä kaikki Twilight-leffat läpi kahteen kertaan.

Junailijat ja minibusseilijat tapasivat Rovaniemen juna-asemalla aamu yhdeksältä, josta lähdettiin suoraan samoilla silmillä poroerotukseen. Matkalta haettiin Paliskuntien porotalousneuvoja Marja Anttonen ja suunnattiin Lapin mittakaavassa ihan vieressä (noin 60 km) sijaitsevalle poroerotusalueelle. Poroerotuksessa porot oltiin kerätty ympäristöstä koirien, kopterien ja mönkijöiden avulla syöttöaitaukseen, josta porot ohjattiin pienemmissä ryhmissä kirnuun, jossa itse erotus tapahtui. Kirnussa päästiin seuraamaan kun lappilaiset poromiehet ja -naiset valitsivat omista poroistaan kaikki söpöimmät ja viattomimmat vasikat teuraaksi. Armoa ei annettu söpöille pikku poroille, mutta suuret porot, joiden sarvia voitiin käyttää Game of Thrones -kruunujen valmistamiseen, päästettiin jatkamaan jaloa sukuaan takaisin luontoon. Muutama rohkea VV:läinen kävi myös päästämässä pari pororassukkaa takaisin vapauteen. Tällä kertaa yksikään poro ei pistänyt sarvillaan ketään VV:läistä takamukseen, vaikka läheltä piti -tilanteita oli. Poroerotus oli huikea kokemus, jossa opittiin paljon asioita itse porotaloudesta ja poronhoidosta sekä ruuantuotannosta.

Erottelun jälkeen väsyneet matkaajat palasivat takaisin Rovaniemelle syömään. Samalla törmättiin kaikkien mielestä niin hassun hauskaan Pub Hulibumbaan. Päivän päätteeksii käytiin metsähallituksen yhteydessä olevaan tiedekeskus Pilkkeeseen, jonka metsäpeliluolassa VV:läiset olivat työskennelleen viime vuoden metsämessuilla. Pilkkeessä päästiin tutustumaan metsähallituksen toimintaa ja Pilke-talon ainutlaatuisiin puurakenteisiin tiloihin. Vierailun päätteeksi päästiin vielä leikkimään Pilkkeen metsien kestävää käyttöä esittelevään biotalous näyttelyyn. Yöpyminen Rovaniemellä hoitui keskustassa sijaitsevassa hostellissa, missä nachopellin ja Doris-keksien ääressä keskusteltiin koko ilta Maajussille morsian -ohjelmasta.

Hyvin nukutun yön jälkeen ekskun seuraava kohde oli Luosto. Matkalla Luostolle alkoi ryhmälle muodostua aitoa road trip henkeä. Luostolla vierailtiin ametistikaivoksella, jossa jokainen pääsi kaivamaan itselleen oman hyvän onnen ametistin. Tällä kertaa kävikin suuri onni, kun VV:läiset onnistuivat löytämään suurimman koskaan löydetyn ametistin, jonka arvo lähenteli kymmentä miljoonaa euroa. Valitettavasti unelmat vujuista Havaijilla peruuntuivat, sillä kaivoksella oli sääntö, jonka mukaan jokainen sai ottaa mukaansa vain nyrkkiinsä mahtuvan ametistin. Tästä huolimatta jokainen sai hyvän mielen ja vaatteensa mutaisiksi innokkaan kaivamisen seurauksena.

Kaivoksen jälkeen päästiin rentoutumaan Luostolla hotellin kylpylään, jonka porealtaassa lilluttiin hyvä tovi. Kylpemisen jälkeen päästiin pelaamaan VV:n virallista lautapeliä eli Jungle speediä, JOTA PÄÄSEE MYÖS PELAAMAAN VV:N LAUTAPELI-ILLASSA KESKIVIIKKONA 11.10. VIIKIN THINK COMPANYLLÄ KLO 19 -> TERVETULOA https://www.facebook.com/events/1651048641594754/ !

Hotellilla syödyn illallisen jälkeen päädyttiin vielä hotellin karaokebaariin. VV:n nuoresta porukasta huolimatta illan keski-ikä lähenteli kuuttakymmentä ikävuotta. Tästä huolimatta meno oli aivan mahtava. Illan aikana muun muassa tanssitettiin paikallisia mummoja ja laulettiin J. Karjalaisen Doris.

Seuraavana aamuna koko porukalla olikin ihan hulibumba olo. Osaa porukasta hotellin aamupala piristi kuitenkin niin paljon, että he jaksoivat lähteä pyöräilemään aikaisin aamusta (noin kello 10) Luostotunturia ympäri. Pari rohkeaa matkustajaa kiipesi jopa Luostotunturin huipulle, mutta valitettavasti Luostotunturin tarjoaman kulttuuriekosysteemipalvelun hyöty ei ollut tällä kertaa sumun takia taloudellisessa optimissa. Muut vässykät söivät vohveleita hotellin aamiaisella kello 12 asti ja tyytyivät kävelylenkkiin Luoston kauniissa metsämaisemassa.

Luoston upeista maisemista olikin sitten aika palata takaisin Rovaniemelle. Illan ohjelmana oli tutustumista Rovaniemen yöelämään. Illan ensimmäinen kapakka oli tietenkin koko matkan naurattanut Pub Hulibumba, jossa päästiin taas laulamaan karaokea. Valitettavasti Hulibumba-reissu jäi tällä kertaa suhteellisen lyhyeksi, sillä paikka oli tismalleen sellainen kuin nimestä pystyi päätellä, eli aivan järkyttävä räkälä. Rovaniemeltä kuitenkin löytyi myös mukavia kapakoita ja kiva kahvila, josta sai hyviä vohveleita!

Aamulla olikin yksi matkan odotetuimmista hetkistä, kun suuntana oli Joulupukin pajakylä! Pajakylään päästyään VV:läiset innokkaasti menivät ensimmäisen “Meet Santa here”-kyltin suuntaan. Joulupukin kanssa keskusteltiin muun muassa ekskun kulusta sekä Petteri-poron vatsavaivoista. Myöhemmin kuitenkin selvisi, että Joulupukin pajakylässä oli toinenkin Joulupukki! (Tai sitten Joulupukki pystyy olla useassa eri paikassa samaan aikaan) Kun pajakylän turistihelvetti alkoi vartin jälkeen kyllästyttämään, oli aika suunnata kohti Oulua. Matkalla käytiin kuitenkin vielä Vanhalan lammastilalla. Tilalta saatiin paljon tietoa tilan toiminnasta, lampaista ja siitä kuinka se ruoka sinne ruokakaupan hyllyille todellisuudessa päätyy. Lampaiden lisäksi tilalla ihastuttivat myös sympaattiset paimenkoirat, joiden silittelyyn menikin suurin osa lammastilalla vietetystä ajasta. Samalla saatiin myös hommattua lampaanvillalankaa talvella tarvittavia villasukkia varten.

Illalla väsyneet ja nälkäiset matkustajat viettivät ekskun viimeisen yön Oulussa. Yöpaikkana oli Oulun hengitysliiton rakennus-/mökkikompleksi, jota on käytetty lukuisten kauhuleffojen kuvauspaikkana. Murhanhimoinen Jason ei kuitenkaan ilmestynyt tällä kertaa paikalle, vaan VV:läiset saivat olla rauhassa. Kaiken lisäksi Chef Matti sai kunnianhimoisen idean valmistaa koko porukalle viiden tähden burger-illallisen. Tarjolla oli muun muassa itse tehtyjä linssi- ja jauhelihapihvejä, bataattiranskalaisia sekä useita eri täytteitä. Ekskun viimeistä iltaa vietettiin siis iloisin mielin burgereiden, saunan ja lautapelien merkeissä.

Aamulla olikin viimeisen osion eli yritysvierailujen vuoro. Ensimmäiseksi ohjelmassa oli Laanilan ekovoimalaitos. Laitoksella päästiin tutustumaan minne roskapussin sisältö oikeasti päättyy. Lyhyen Powerpoint-esityksen jälkeen päästiin voimalan valvomoon, jossa nähtiin kuinka suurikokoinen kauha nosteli suuria määriä yhdyskuntajätettä poltettavaksi.

Toinen yritysvierailu sijoittui konsultointiyritys Pöyryn Oulun toimipisteeseen. Pöyryllä kuultiin mielenkiintoista tietoa Pöyryn toiminnasta sekä minkälaista on työskennellä ympäristöalalla konsultointiyrityksessä. Lisäksi saatiin hyviä vinkkejä siitä, minkälaista osaamista arvostetaan ja tarvitaan nykyään työelämässä. Pöyryn vierailulla opittiin myös, ettei autoa kannata pysäköidä bussipysäkille, sillä siitä saattaa saada sakon.

Viimeisten vierailujen jälkeen olikin aika lähteä takaisin kohti etelää (ja sivistystä). Menomatkalla minibussissa olleet pääsivät tällä kertaa junan kyytiin ja junalla tulleet joutuivat minibussiin. Junalla matkustavia VR ei tälläkään kertaa pettänyt, sillä juna oli yli kaksi tuntia myöhässä. Tämä ei kuitenkaan menoa haitannut, sillä ravintolavaunu oli auki ja matkaseura oli sitäkin parempaa.

Kaiken kaikkiaan eksku oli 5/5 kokemus. Matkalla käytiin monessa mielenkiintoisessa paikassa, joista sai uusia näkökulman asioihin. Paras asia kuitenkin oli se,  kuinka pääsi tutustumaan uusiin ihmisiin sekä oppi tuntemaan vanhojakin kavereita paljon paremmin. Joten vielä iso kiitos kaikille osallistujille, järjestäjille sekä kaikille tahoille, joiden luo päästiin vierailemaan!

Xoxoxo

Oula Rinne – VV:n tiedottaja

HÄVYTÖN VUJUJEN MAINOS

VV:n 30v. Vujujen ilmo on vielä auki tämän viikon sunnuntaihin (15.10.) asti! Lisätietoja facebookissa: https://www.facebook.com/events/1922531668027978/

Ilmottautumislomake: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/81289/lomake.html

Nähdään vujuilla!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *