Tervetuloa Viikkiin! (Alkuperäinen julkaisu 27.3.2019)
Yhteishaku on loppusuoralla ja päättyy ensi viikolla 3.4.2019. Helsingin yliopisto tarjoaa kattavan tarjonnan mielenkiintoisia koulutusohjelmia – itse valitsin keväällä 2017 hakevani maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan ympäristö- ja elintarviketalouden kandiohjelmaan. Ohjelma oli silloin uusi, vaikka se olikin yhdistetty taloustieteen laitoksen vanhoista kandiohjelmista. Tämän vuoksi tietoa ohjelmasta oli silloin tarjolla niukasti, mutta nyt tilanne on onneksi toisin. Tarkan kuvauksen ohjelmasta voit lukea vaikka täältä. Tiivistettynä kandiohjelma koostuu kahdesta opintosuunnasta: maatalous-, ympäristö- ja luonnonvaraekonomian suunnasta sekä elintarviketalouden ja kulutuksen opintosuunnasta.
Vuorovaikeutus ry edustaa ympäristö- ja luonnonvaraekonomian opiskelijoita niin kandi- kuin maisteriohjelmassa. Opintosuuntamme on soveltavaa taloustiedettä, joka käsittelee siis luonnonvaroja ja ympäristöä talouden keinoin. Ilmastonmuutos on koko ihmiskunnan yksi suurimmista haasteista ja meidän opintosuuntamme muun muassa etsii ratkaisuja siihen. Esimerkkinä alamme tutkimuskysymyksistä voisi antaa vaikka sen, miten saada päästökauppajärjestelmä toimimaan niin, että sen avulla voidaan vähentää päästöjä mahdollisimman tehokkaasti. Ensimmäisen vuoden yksi tärkeimmistä kursseista itselleni oli ympäristötaloustieteen johdantokurssi, johon voi tutustua täältä jo etukäteen.
Millaista opiskelu opintosuunnassamme sitten oikeasti on? Ensimmäisen vuoden opiskelijoille se on todella monipuolista, koska kandiohjelman alussa käydään paljon opintosuunnille yhteisiä, teemoihin johdattelevia kursseja. Toisena vuonna alkaa erikoistuminen omaan opintosuuntaan. Silloin opinnot viimeistään muuttuvat ympäristö- ja luonnonvaraekonomian puolella enemmän matemaattisiksi. Taloustieteessä matemaattiset työkalut ovat olennaisia. Matematiikkaa ei tule kuitenkaan pelätä, koska kovalla työllä tarvittavat taidot voi oppia lähes kuka tahansa edeltävistä opinnoista riippumatta. Opinnot tarjoavat hyvän taloustieteellisen osaamisen lisäksi vahvan näkemyksen ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyvistä haasteista.
Ympäristö- ja luonnonvaraekonomian opiskelijoiden keskuudessa vallitsee hyvä yhteisöllisyys ja apuja opintojen kinkkisiin kysymyksiin on helposti saatavilla. Monet opiskelijat esimerkiksi tekevät kurssien laskuharjoituksia yhdessä. Itsekin olen havainnut tämän tavan hyväksi oppimiselle. Opintosuuntamme opettajat ovat huippututkijoita ja omistautuneita aiheelleen. Opettajilta on aina saatavilla tukea opintoihin ja opiskelijoilla on läheiset välit heihin. Alamme opetus- ja tutkimushenkilökuntaan voit tutustua täällä.
Ainejärjestömme toivottaa kaikki tervetulleeksi Viikin kampukselle ja toivotamme onnea myös yhteishakuun! Vastaamme mielellämme askarruttaviin kysymyksiin kommenttikentässä, ja meitä voi lähestyä myös somekanaviemme kautta (Facebook, Instagram) tai sähköpostilla.
Samuli Korhonen
VV:n Puheenjohtaja