historia

Kooste VV:n historiasta

Vuorovaikeutus – ympäristöekonomistit ry on perustettu vuonna 1987. Alun perin Vuorovaikeutuksen nimi oli Maankäytön ekonomistit – Markanvändnings ekonomister. Nimi vaihdettiin vuonna 1998 muotoon Vuorovaikeutus – ympäristöekonomistit ry. Vuorovaikeutuksen nimi kuvastaa ympäristön ja talouden vaikeaa suhdetta, mutta VV:n perimätiedon mukaan kukaan ei tiedä nimen tarkempaa syntytarinaa. Huhut kertovat, että vuonna 1998 Viikissä järjestettiin asiasta nimikilpailu, jossa Vuorovaikeutuksen kanssa kilpailivat mm. Turtles.

VV on aiemmin ollut osa Ympäristötieteiden opiskelijat MYY ry:tä, jonka vuoksi ennen vuotta 2017 aloittaneet opiskelijat käyttivät MYY:n tummanvihreitä haalareita. Tänä päivänä ympäristö- ja elintarviketalouden koulutusohjelmaan kuuluvat VV:n opiskelijat käyttävät taloustieteiden osaston kattoainejärjestö VITA:n tummansinisiä haalareita.

VV on tunnettu erityisesti hyvästä yhteishengestä ja rennoista hengailuilloista. VV:n alumneilta olemme myös kuulleet, miten VV:läiset on kautta aikain tunnettu hyvinä opiskelijoina – ympäristötaloustieteen kurssit ovat koko taloustieteen vaikeimpia ja pääsykokeiden rajat tiukimmat vielä silloin, kun ympäristö- ja luonnonvaratalous oli oma pääaineensa. Vuorovaikeutuksen alumnit ovatkin myös päätyneet hyviin työtehtäviin vankan ympäristöosaamisensa ansiosta.

Jo yli 30-vuotiaana järjestönä VV:lle on kertynyt rutkasti perinteitä – joka toinen vuosi järjestettävä ulkomaan excu lienee niistä mieleenpainuvin. VV:n sitsilaulu Paretoosi on sanoitettu vuonna 2007. Vuosijuhlatyöryhmän puheenjohtaja muistelee, että kappaleessa oli tarkoitus käyttää mahdollisimman monia ympäristöekomonian professori toimineen Markku Ollikaisen ajattomia finglismejä. Koko vuosijuhlatoimikunta osallistui sanoittamiseen ja säkeistöjä on sittemmin kirjoitettu lisää. VV:llä on myös oma drinkki nimeltään Regulaattori, jonka syntytarina sijoittuu vuoden 2016 aikaisiin sitseihin. Regulaattorin keksijä Simo Rissanen kertoo, että juoma syntyi vakavasta kysynnän ja tarjonnan kohtaamattomuudesta, joka ratkaistiin ruokahävikin estävällä konseptoinnilla ja brändäyksellä – taidoilla, joita jokainen nykypäivänkin ympäristö- ja elintarviketalouden opiskelija tarvitsee. Regulaattori tuo vieläkin parhaan vastineen opintotuelle.

Vuonna 2018 syntyi myös VV:n virallinen maskotti, Jallu jääkarhu. Jallun tarina alkoi Silja Symphonyn lelukaupassa 2018, kun Vuorovaikeutuksen eli VV:n maskotiksi mietittiin joko jääkarhua, hyljettä tai glitterpöllöä. Jääkarhuun päädyttiin lopulta ilmastonmuutoksen aiheuttaman mannerjään sulamisen perusteella, onhan kyseessä ympäristöekonomistien ainejärjestö. Ensimmäisen illan aikana Jallu pääsi kiertämään eri hyteissä, tutustumaan VV:läisiin ja tanssimaan Atlantis Palace-yökerton tanssilattialla latinorytmien parissa. Atlantiksessa Jallu sai myös nimensä – nimeä yritettiin myöhemmin vielä vaihtaa, mutta Jallu oli jo iskostunut kaikkien mieleen. Sen jälkeen Jallu on osallistunut useisiin tapahtumiin, kuten piknikille, lettukesteille ja MM kyykkään. Vuonna 2020 Jallu sai omat haalarit ja vuonna 2021 Jallu sai oman haalarimerkin.

Vuorovaikeutuksen haalarimerkit saivat inspiraation historiasta: Regulaattori ja Jallu-jääkarhu ovat osa uutta historiasarjaamme. Yeti-merkki on vuoden 2021 merkkikilpailun voittaja. Merkkejä myydään tapahtumissamme sekä niitä voi myös ostaa hallituslaisilta milloin vain.