Akateemisen kyykän MM-kisat 2017 (Alkuperäinen julkaisu 21.2.2017)

11.2 Tampereen Hervannassa järjestettiin jo 52. kerran yksi Suomen suurimmista opiskelijatapahtumista, eli Akateemisen kyykän MM-kilpailut. Tänä vuonna Kyykän pelaamiseen osallistui yli 4000 opiskelijaa ja 600 joukkuetta. Kyykkä on vanha karjalainen peli, jossa yritetään heittää pelimailalla eli kartulla puupaloja eli kyykkiä pois pelineliöstä.

YLE:läisten maine on kantautunut jopa Tampereelle asti. Kun alunperin ilmoittauduimme Kyykän yleiseen sarjaan, tuli järjestäjiltä viesti ettei YLE:läisiä otettaisi yleisiin sarjoihin (Sarja oli mukamas täynnä, vaikka sisäpiiri tiedon mukaan tilaa olisi vielä ollut). Tämä tarkoitti sitä että heti ekoissa Kyykkä kisoissa joutuisimme Pro-sarjaa, johon valitaan 32 Suomen parasta akateemisen kyykän joukkuetta. Tämä oli kuitenkin vain reilua muille joukkueille, sillä yleisessä sarjassa YLE:läisten tasoero muihin joukkueisiin olisi luonnollisesti ollut liian suuri.

Kahden kyykkäharjoituksen jälkeen joukkueemme oli paremmassa vireessä kuin koskaan aikaisemmin. Huono onnemme kuitenkin alkoi jo ennen itse kilpailuja. Jo marraskuussa tilatut peliasusteet eivät saapuneet ajoissa kyykkää varten (MYY missä meidän haalarit on?!). Ekassa pelissä vastaan asettui kauppislaisia Vaasasta. Pelin alkaessa huomasimme että Tampereella kyykkää pelataan erilaisilla mailoilla mihin olimme tottuneet, joten pari ensimmäistä heittoa eivät menneet ihan putkeen. Allekirjoittaneen toinen heitto suuntautui kohti katsomoa, ja pelimaila osui katsomassa ollutta teekkaria päin. Vakavilta henkilövahingoilta kuitenkin vältyttiin. Pelin toisella puoliskolla olimme kuitenkin jo tottuneet erilaiseen pelivälineeseen, joten ankara loppukiri alkoi. Ennen viimeistä heittoja olimme kuitenkin vielä niukasti tappiolla. Tässä vaiheessa vastustajamme käyttivät hävyttömiä Vaasalaisia harhautuskeinoja, jonka seurauksena viimeiset ratkaisevat heitot menivät niukasti ohi. Ensimmäisestä ottelusta siis tappio.

Toisessa pelissä vastaan asettui Vuoden 99-akateemisen kyykän Koillis-Suomen piirimestaruuskilpailujen pronssimitalistit. Vastustajat olivat lähempänä eläkeikää kuin yliopiston fuksivuotta. Kuitenkaan herroilla ei vielä 30 yliopistovuoden jälkeen ollut kandia palautettuna.  Urheilujuoma alkoi tässä vaiheessa vaikuttaa erityisen kovaa, sillä pelimme alkoi kulkea erittäin hyvin. Tämä ei kuitenkaan auttanut tarpeeksi, koska kyykkähän on tunnetusti välineurheilua, sillä nähtävästi nastakengillä, omin sääntöjen vastaisin mailoin ja pelimailan kuivaamiseen tarkoitetuilla mikrokuituliinoilla varustautunut joukkue voittaa aina. Viimeinen mahdollisuutemme oli huudella hävyttömyyksiä vastustajien häiritsemiseksi, mutta tämäkään ei valitettavasti toiminut vastapuolen huumorintajun puutteen takia.

Viimeisessä ottelussa vastaan tuli joitakin tyyppejä jostakin paikasta. Rommikol….siis Hartsport vaikutti jo erittäin hyvin tässä vaiheessa, joten peli kulki paremmin kuin kellään muulla on koskaan kulkenut missään asiassa milloinkaan missään. Pelin päättyessä olimme jo varmoja voitosta ja jatkopaikastamme, mutta toisin kävi! Tällä kertaa tappion syynä oli puusilmä tuomari, joka ei osannut laskea salaa pelineliöstä pois potkittuja kyykkiä. Kyykkäpiireissä on myös spekuloitu, että vastupuoli oli lahjonut tuomaria erilaisilla nesteyttäjillä…

Tällä kertaa varman kultamitalin sijasta jäimme jo alkulohkoon kolmella tappiolla. Tämä ei kuitenkaan haittaa, sillä kaikilla oli ihan tosi hauskaa! Ensi vuonna todellakin uudestaan!

PS. Ei muuten oltu ees vikoja!

Oula Rinne – VV:n tiedottaja ja epävirallinen kyykkätoimittaja.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *